Het is voor de familie en kennissen, zeker de generatie die het vak Aardrijkskunde op de basis- en middelbare school alleen van horen zeggen kent, misschien wel leuk om te weten waar Cyprus precies ligt, hoe groot het is, hoeveel mensen er wonen, en hoe roemrucht en gecompliceerd zowel de oude als de recente geschiedenis van het eiland is. Voor diegenen die iets meer van Cyprus willen weten is deze blog bedoeld, wie het niet interesseert slaat het maar over. In ieder geval heeft Thijs een beginnetje als hij een spreekbeurt over z'n geboorte-eiland wil-mag-moet houden.
Daar gaat ie dan : op het kaartje aan de linkerkant ligt het eiland Cyprus recht onder de Turkse riviera (70 km), en links van achtereenvolgens Syrië (105 km), Libanon (170 km) en Israel (270 km), en boven Egypte (350 km), en op 380 km van Griekenland (Rhodos).
Het tweede kaartje geeft een overzicht van het eiland. Er wonen in totaal ongeveer 1 miljoen mensen op Cyprus, de totale oppervlakte is 9251 km², dat is ongeveer de oppervlakte van Friesland, Groningen en Drente samen. De hoofdstad is Nicosia. De Olympus is met 1952 m de hoogste berg van Cyprus, gelegen in het Troodosgebergte. 's Winters kun je er skiën.
Na een militaire invasie door Turkije in 1973 wordt het eiland (inclusief de hoofdstad Nicosia) feitelijk in tweeën gedeeld. Sinds 1983 bestaat op het noordelijk deel van het eiland de zelf verklaarde Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Van de totale bevolking bestaat 18% uit Turks-Cyprioten, die voornamelijk in het Noorden wonen. De rest is Grieks-Cypriotisch met nog een handvol Armeniërs en Russen. Het hele gebeuren rond de invasie en de tweedeling ligt politiek gecompliceerd en gevoelig, op internet is er veel over te vinden. Zie o.a. Wikipedia en Europa NU. Feit is dat de Turken met een bezettingsmacht van rond 40.000 militairen hier geen goede rol spelen. De Verenigde Naties zijn nog steeds militair aanwezig om de partijen uit elkaar te houden. De stad Famagusta (stadsdeel Varosha) is een spookstad, er mag niemand in. Bij de toenmalige Toyota dealer staan de 1973 modellen in de showroom te roesten, de prachtige stranden en hotels liggen er totaal verwaarloosd en verlaten bij. De rol van havenstad is door Limassol overgenomen. De belangrijkste toeristische centra zijn nu Pafos aan de westelijke kant en Ayia Nappa aan de oostelijke kant van het eiland.
Het Cypriotische deel is sinds 2004 lid van de EU. Op 1 januari 2008 heeft Cyprus samen met Malta de euro ingevoerd . De euro verving het Cypriotisch pond (het straatarme door Turkije bezette deel moet het nog steeds met de Turkse Lire doen). De belangrijkste economische activiteiten van het eiland zijn toerisme, de export van textiel en ambachtsproducten en koopvaardij. Traditionele ambachtsproducten zijn onder meer borduurwerk, potten en koperproducten. Lokale specialiteiten zijn de traditionele meze – verschillende hapjes die samen als hoofdgerecht geserveerd worden, halloumi-kaas en zivania, de lokale sterke drank. Er is ook nogal wat financiële dienstverlening, het belastingtarief op Cyprus is (veel) lager dan in de rest van de EU. Het relatief grote aantal Russen dat er rondloopt wordt nogal eens in verband gebracht met niet helemaal legale praktijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten